Városajánló - Bécs

Egy napos kirándulás külföldre? Miért ne. Az egyik legjobban megközelíthető és rengeteg látnivalót ígérő úti cél Ausztria fővárosa, Bécs.
Budapestről röpke 3 óra alatt meg is érkezhetünk Bécs belvárosába, az osztrák vasút Railjet vonatainak egyikével. Reggel 7 órai indulással 10 órára megérkezünk és este 18.48-kor indul vissza az utolsó járat, de két óránként vannak közvetlen járatok.
.
A vasútállomásról kilépve a Mariahilfer Strasse-n találjuk magunkat, ami Bécs híres bevásárlóutcája és egy kellemes sétával elérünk a Maria-Theresien Platzra  ahol máris rengeteg látnivalóba botlunk. Itt található a Természettudományi és a Szépművészeti Múzeum. Előbbiben nem csak az ősemberek életébe nyerhetünk bepillantást hanem élő állatokkal is találkozhatunk, mert a múzeum saját akváriummal és terráriummal is rendelkezik. Utóbbiban pedig a Habsburg család által összegyűjtött hatalmas műkincs gyűjteményt tekinthetjük meg és itt található a világ legnagyobb egyiptomi tárlata is. A két épület között pedig egy szép parkos tér terül el, ahol megnézhetjük Mária Terézia 20 méter magas szobrát is.
 
  
 
Ha a Museumstrasse-n sétálunk tovább, jobb kéz felé az előbb említett múzeumokkal, elérünk a Városházáig (Rathaus).  A Bécsi Városháza egy gyönyörű, gótikus épület, 100 méter magas óratoronnyal. 
Az épület elött pedig a Rathaus Parkban sétálhatunk egyet. Tavasszal rengeteg virággal, télen karácsonyi vásárral, egész évben pedig rengeteg rendezvénnyel, koncerttel találkozhatunk itt.
 
A parkon átvágva kijutunk a Ringre ahol visszakanyarodva a múzeumok felé elérünk az osztrák Parlamenthez.
Az épületet görög stílusban építették és a bejárat előtt Pallas Athene szobra magasodik. A Parlament belülről is látogatható hétköznapokon, ha a kormány épp nem ülésezik. 
 
Innen már csak pár lépés és visszaérünk a Maria-Theresien Platzhoz. A Burg-ring túloldalán található a Hofburg, amely 1918-ig a Habsburg császárok impozáns lakhelye volt. Jelenleg az osztrák szövetségi elnök hivatalos székhelye, emellett több épülete is látogatható, ahol rengeteg gyűjteményt tekinthetünk meg.
Itt élt Ferenc József, feleségével Sisivel, gyermekeivel, és egész udvartartásával. Egykori magánlakosztályai ma a múlt idők pompáját mutatják be. 
Itt van a Sisi múzeum, ahol Erzsébet császárné személye tárgyait nézhetjük meg.
A Hofburg legrégebbi részében van a Kincstár, mely a világ egyik legjelentősebb kincseskamrája.
A Spanyol Lovasiskolában gyönyörű barokk környezetben csodálhatjuk meg a híres bécsi lipicai lovakat edzés közben, vagy esetleg épp egy bemutatón.
 
  
 
A boltívek alatt a Hofburgot átszelve a Michaelerplatzra érkezünk. Érdemes megtekinteni a környező épületeket, a Mihály templomot( Michaelerkirche) , a Mihály házat (Michaelerhaus) és itt állt régen a Várszínház is ,amire most egy emléktábla utal.
A téren egy római kori település romjait is feltárták, amelyet ingyenesen megnézhetünk.
 
A Kohlmarkton továbbsétálva és a Grabenen jobbra fordulva a Stephansplatzra érünk. Itt található a Szt. István dóm (Stephansdom), mely Bécs egyik jelképe és az ország egyik legjelentősebb gótikus emléke.
Mindenképp érdemes megcsodálni Bécs panorámáját a templomtoronyból.
 
Itt már akár metróra is szállhatunk, az U3-as metró visszavisz minket a vasútállomásra, viszont aki még kitartó és idejéből futja folytathatja a sétát a Karntner Strassén az Operaházig (Staatsoper).  
Az Opern-ringen jobbrafordulva visszajutunk  újra a múzeumokhoz, majd a Mariahilfer Strassen a vasútállomáshoz.
 
Természetesen egy nap nem elég az összes kiállítás, templom megtekintéséhez, de a gyönyörű épületek önmagukban is megérik a sétát és rengeteg élménnyel gazdagodhatunk.
Aki mégis több napot szánna Bécsre, akkor ne felejtsük el a Schönnbrunnt, az állatkertet, a Prátert és
kiugorhatunk villamossal Grinzingbe egy borkóstolóra. 
 
A fenti kiránduláshoz kedvező árú vonatjegyeket talál irodánkban. A bécsi kirándulójegy tartalmazza a bécsi tömegközlekedést is, ezért ha séta közben elfáradt bármikor metróra, villamosra szállhat.
Ha több napot töltene el ebben a csodás fővárosban kérje szállásajánlatainkat.  
 
Keresse kollégáinkat a poos@blaguss.hu email címen!